W większości naszych rodzinnych domów gotowało się na gazie. Płyta gazowa była czymś oczywistym, tak jak piekarnik na gaz. Wraz z biegiem czasu, na rynku pojawiły się płyty indukcyjne, a wśród konsumentów wytworzyły się dwa obozy. W ostatnim czasie migracja odbywa się raczej w jednym kierunku. Coraz częściej w naszych kuchniach gości płyta indukcyjna. Szybkość gotowania, bezpieczeństwo, łatwość i komfort czyszczenia to dopiero początek jej zalet. Oczywiście są wśród nas zwolennicy gotowania na ogniu i używania tradycyjnej płyty grzewczej, jednak są w zdecydowanej mniejszości. Ich zdaniem dania podgrzewane i smażone na ogniu, smakują inaczej i lepiej. Jak więc jest na prawdę?
Jak działa płyta indukcyjna?
Zapewne nie raz zastanawialiście się jak działa płyta indukcyjna? Nie widzimy rozgrzanych do czerwoności płomieni, ani gorących palników. Za to pod ceramiczną taflą umieszczone są cewki emitujące pole magnetyczne, które rozgrzewają naczynia. Właśnie dlatego, decydując się na płytę indukcyjną, musimy zakupić odpowiednie garnki i patenie, które będą wykonane z tworzyw reagujących na pole magnetyczne. Wyznaczone na płycie miejsca nagrzewają się tylko wtedy, kiedy leży na nich garnek bądź patelnia. Pozostała powierzchnia płyty indukcyjnej, w tym samo sterowanie płyty grzewczej, pozostaje chłodne, dzięki temu żadne plamy się nie przypalą. Dzięki temu płyta ceramiczna nie marnuje również energii bowiem jest efektywna i naprawdę szybko gotuje.
Płyta gazowa czy indukcyjna – co się bardziej opłaca?
Czy gotowanie na gazowej płycie grzewczej jest tańsze niż korzystanie z płyt indukcyjnych? To powszechnie powtarzana opinia, jednak nie do końca prawdziwa. Gotując codziennie za pośrednictwem indukcyjnej płyty grzewczej, nie zapłacimy duży więcej, niż na gazowej płycie grzewczej, a zyskamy sporo czasu. Gaz jest co prawda tańszy od prądu, jednak na gazie czas gotowania jest zdecydowanie dłuższy. Właśnie dlatego płyta gazowa, choć przez wielu uwielbiana, coraz rzadziej trafia do naszych domów. Współcześnie każda minuta naszego czasu jest na wagę złota. Czas biegnie jak szalony i chcemy maksymalnie go wykorzystać. Przy wyborze płyty warto również pamiętać o tym, że w trakcie gotowania na gazie, odnotowujemy jego duże straty. Tylko część energii przekazywana jest do garnków, a pozostała jej część ogrzewa powietrze w kuchni.
Jak oszczędnie gotować?
Ceny prądy i gazu wciąż rosną. Jednak nowoczesna technologia i umiejętnie gotowanie pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Po pierwsze należy zawsze pamiętać, aby podczas gotowania przykrywać garnki i patelnie pokrywką. Ciepło nie będzie uciekało, a my zaoszczędzimy czas. Po drugie do garnków zawsze warto nalewać ciepłą wodę z kranu, a nie zimną i lodowatą. Prosty trik, który zdecydowanie skróci czas gotowania. Warto również pamiętać, aby solić wodę dopiero po jej zagotowaniu, ten zabieg również przyspieszy proces gotowania. Jeśli decydujemy się na płytę gazową powinniśmy zwrócić uwagę na czystość planików. Jeśli coś nam się wyleje, czy wykipi trzeba od razu się tym zająć. Zatkane palniki nie tylko gorzej grzeją, ale bezsensownie narażają nas na dodatkowe koszty. Jeśli natomiast nasz wybór padł na płytę indukcyjną, koniecznie wybierzmy dobrej jakości naczynia. Zwróćmy uwagę na to, aby dno naszych garnków i patelni, idealnie przylegało do płyty indukcyjnej. Oczywiście dobre wykonanie płyty grzewczej również ma znaczenie, jednak sami również wiele możemy zrobić. Stawiając nasze naczynia na płycie, zawsze dobierajmy ich rozmiar do wielkości strefy grzewczej.