W kuchni zapachy często kuszą domowników, unosząc się nad głowami. Czasem zdarzy się jednak również, że latają garnki, a i jakaś szklanka rozbije się na setki, ba… nawet tysiące kawałków. Jednak jeśli w kuchni znajdzie się odpowiednia posadzka – nie będzie to żadnym problemem! Zobacz kilka propozycji, które idealnie nadają się jako podłoga do kuchni.
Rodzaje płytek, które sprawdzą się na kuchennej podłodze
Płytki podłogowe do kuchni powinny spełniać kilka standardów: być solidne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, a przy tym być estetyczne i pasować do koncepcji wystroju. W związku z powyższym istnieje kilka odmian, które szczególnie nadają się do montażu na posadzkach. Jedną z nich jest terakota, czyli propozycja dla osób, które cenią sobie wygodę użytkowania. Dzięki opracowywaniu w wysokiej temperaturze oraz zastosowaniu warstwy szkliwa charakteryzuje się ona bowiem odpornością na powstawanie zabrudzeń i sporą twardością.
Alternatywą dla terakoty jest gres, powstały z mieszaniny glinu, kaolinu, piasku i najróżniejszych barwników, dzięki którym kafle z tej grupy są najbardziej różnorodną odmianą. Świadczy o tym choćby fakt, że wśród gresów wyróżnia się kilka podgatunków: naturalną, szkliwioną, która wizualnie nawiązuje do terakoty, a także najtwardszą wersję – techniczną, która świetnie sprawdzi się nawet w najtrudniejszych warunkach.
Coraz bardziej popularne ostatnimi czasy stają się płytki cementowe, które najczęściej spotkać można w wersji z oryginalnymi motywami, inspirowanymi kulturą orientalną i rozmaitymi wzorami. Kolekcje te w dużej mierze wykonuje się ręcznie, dlatego zapewniają unikatowość oraz dopracowanie nawet w najmniejszym detalu.
Jakie płytki będą najlepsze w kuchni?
Wybierając płytki podłogowe do kuchni, dobrze jest wziąć pod uwagę kilka kwestii. Oprócz samego materiału, który powinien być dostosowany do użytku na posadzce, należy przyjrzeć się strukturze kafelków. Często gotowanie i przyrządzanie posiłków związane jest z rozmaitymi, nie najłatwiejszymi do usunięcia zabrudzeniami, dlatego najlepszym wyjściem będą płytki podłogowe do kuchni o gładkiej powierzchni, z której bez trudu można zmyć to i owo. To znacznie lepsze rozwiązanie niż w przypadku serii chropowatych, które oczywiście są efektowne, lecz przy tym nieco trudniejsze w utrzymaniu czystości.
W kuchni obecna jest woda, a z tą należy uważać szczególnie w kontekście posadzek. Oprócz odcienia, preferowanego rozmiaru, czy kształtu należy zwrócić więc uwagę na to, czy dana kolekcja może pochwalić się antypoślizgowością. To ogromnie ważne, gdyż jest gwarancją bezpieczeństwa domowników nie tylko po umyciu, ale i w trakcie nieumyślnego zachlapania powierzchni.