Czyszczenie katalityczne – lśniący piekarnik bez wysiłku

Czyszczenie katalityczne – lśniący piekarnik bez wysiłku

Czyszczenie katalityczne – lśniący piekarnik bez wysiłku

Utrzymanie piekarnika w czystości to nie jest prosta sprawa. Najlepiej byłoby przecierać wnętrze po każdym użyciu. Ale kto to robi – piekarnik jest gorący, więc nie da się go myć każdorazowo po zakończeniu pieczenia. Najlepiej, aby piekarniki same dbały o siebie.  Może więc czas na wymianę starego sprzętu na piekarnik, który wykorzystując zjawisko katalizy jest czysty  przy niewielkim udziale użytkownika.

Dlaczego piekarnik powinien być czysty?

Kuchnię sprzątamy kilka razy dziennie. Praktycznie każde użycie blatu kuchennego czy zlewu kończy się przetarciem ich ściereczką. Piekarniki są zamknięte, nie widać zabrudzeń na zewnątrz, stąd ich wnętrze nikogo nie razi. Zapominamy o przecieraniu po użyciu. Wyciągamy zapiekankę czy ciasto i zajmujemy się tą przyjemną stroną życia, czyli konsumpcją – piekarnik musi poczekać.

Tymczasem po każdym użyciu na ściankach piekarnika osadzają się drobiny jedzenia oraz tłuszcz. Ten ostatni pozostawiony w piekarniku wielokrotnie przypala się podczas kolejnych pieczeń. Podczas przypalania z tłuszczu uwalniają się bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje. Wśród nich jest odpowiedzialna za powstawanie nowotworów akroleina. Czyszczenie piekarników nie jest więc zabiegiem higienicznym upiększającym nasze otoczenie – to czynność ważna dla zachowania dobrego zdrowia.

Czyszczenie katalityczne – na czym polega?

Wśród sposobów oczyszczania piekarników z zabrudzeń spotykamy najczęściej czyszczenie katalityczne, parowe oraz pyrolizę.

Pyroliza potrzebuje temperatury 500 stopni, aby spopielić resztki jedzenia, które pozostały w piekarniku. Wymaga to sporej porcji energii. Popiół trzeba usunąć ręcznie.

Czyszczenie parowe jest bardzo proste: w piekarniku są pojemniki z wodą, która paruje, osadza się na ściankach piekarnika i rozmiękcza zaschnięte, przypalone zanieczyszczenia. Właściciel piekarnika musi chwycić za ściereczkę i te rozmiękczone brudy usunąć. Niewiele różni się więc ten sposób czyszczenia od tradycyjnego mycia.

Czyszczenie katalityczne również nie jest zupełnie automatyczną czynnością, bo wymaga udziału człowieka, ale wydaje się być rozwiązaniem najwygodniejszym. W piekarniku wyposażonym w funkcję czyszczenia katalitycznego znajdują się specjalne wkłady pokryte emalią katalityczną. Emalia posiada właściwość przyciągania wszelkich zanieczyszczeń, która sprawia, że na porowatych wkładach osadzają się i spalają wszystkie szkodliwe dla zdrowia przypalone substancje.

To spalanie odbywa się podczas pieczenia w temperaturze wybranej dla danego programu. Po zakończeniu pieczenia zaczyna się druga część czyszczenia katalitycznego. W temperaturze 300 – 350 stopni następuje tak zwane dopalanie katalityczne.

Co kilka cyklów pracy piekarnika należy włączyć piekarnik na jedną godzinę w funkcji termoobieg w temperaturze 250 stopni. Czyszczenie katalityczne pozwala wówczas dokładnie usunąć i dopalić wszelkie niebezpieczne pozostałości osadzone na ściankach piekarnika.

Wkłady katalityczne co jakiś czas należy umyć – można w zmywarce. Po  dwóch – trzech latach wkłady zużywają się i należy je zastąpić nowymi.

Kiedy zdecydować się na katalityczne czyszczenie piekarnika?

Czyszczenie katalityczne powinno być stosowane w kuchni każdej osoby, która ma na uwadze nie tylko estetykę swoich kuchennych sprzętów, ale również swoje zdrowie.

Czyszczenie piekarnika katalityczne to rozwiązanie przede wszystkim dla osób prowadzących szybki tryb życia, ale nie tylko! Katalityczne czyszczenie piekarnika jest metodą, w którą naprawdę warto zainwestować, nawet jeśli koszty mogą na początku wydawać się troszkę za wysokie.

Wystarczy przeliczyć to sobie w skali kilku lat – dzięki zastosowaniu tej metody, nasz piekarnik będzie o wiele bardziej zadbany, a co za tym idzie, na pewno będzie można go wymienić znacznie później, niż piekarnik, w którym ciągle osadzały się trujące pozostałości z pieczenia. Mówiąc w uproszczeniu: czyszczenie katalityczne piekarnika to na pewno wygodniejsza alternatywa dla wszystkich, którzy dużo kozystają z piekarnika.  

Warto zwrócić uwagę, że czyszczenie katalityczne zbiera naprawdę dobre opinie wśród użytkowników, którzy dopiero zaczęli z nim przygodę.

Czyszczenie katalityczne czy pyrolityczne?

Czyszczenie katalityczne czy parowe? Może jednak pyroliza? To dylemat dla osoby, która dopiero chce wybrać swoją metodę czyszczenia piekarnika. Czyszczenie parowe będzie wymagało od nas troszkę więcej zaangażowania w cały proces, będzie na pewno jednak tańsze, potrzeba do niego tak naprawdę tylko wody i ściereczki. Tylko czy w życiu chodzi tylko o oszczędzanie? W przypadku czyszczenia piekarnika bardziej istotna jest efektywność!  Nie ma znaczenia, jakiej marki masz piekarnik, czyszczenie katalityczne nadaje się bowiem do każdego modelu. Czyszczenie katalityczne piekarnika Amica przebiegać będzie w ten sam sposób, co na przykład tego produkcji firmy Beko czy Electrolux.

Możemy również zdecydować się na pyrolizę – ta metoda jednak oprócz tego, że będzie wiązała się z dużym wykorzystaniem energii (potrzebuje temperatury 500 stopni), również wiąże się z koniecznością sprzątania, podobnie jak w przypadku czyszczenia za pomocą pary. Z tą różnicą, że przy czyszczeniu pyrolitycznym zbieramy popiół, a w przypadku czyszczenia parowego, zmywamy rozmiękczone resztki jedzenia. Najbardziej przystępnym sposobem jest czyszczenie katalityczne, które wymaga od nas wyczyszczenia wkładów co jakiś czas – jednak nie za każdym razem, gdy zdecydujemy się na czyszczenie piekarnika.

Trudna decyzja – łatwe rozwiązanie

Jeśli nadal zadajesz sobie pytanie, co jest lepsze: czyszczenie katalityczne czy pyroliza, a może jednak czyszczenie parowe? Najlepiej wypróbuj wszystkie te funkcje! Może wydawać się to również kosztowne, a nawet trochę szalone, ale to właśnie ci, którzy boją się eksperymentów i ryzyka tracą najwięcej! Nie trzeba w końcu nikomu wyjaśniać, że nie ma jednej i uniwersalnej metody dobrej dla każdego. Dużo zależy od tego jakie potrawy przygotowujemy w naszym piekarniku, jak często chcemy go czyścić i ile pieniędzy chcemy na to czyszczenie przeznaczyć.

Jeśli ciągle masz problem z podjęciem decyzji, którą metodę czyszczenia piekarnika wybrać, pamiętaj, że jesteś już o krok do przodu, bo teraz wiesz już co to jest czyszczenie katalityczne. Wiedzę tę możesz wykorzystać nie tylko w podjęciu decyzji teraz, ale w sytuacji, gdy ktoś z rodziny lub znajomych zada Ci to pytanie. Wyobraź sobie, jak dobre wrażenie na nich wywrzesz!

Należy pamiętać, że piekarnika nie wolno pozostawić samego sobie. Jeśli w danym momencie nie stać nas na zakupienie specjalnych filtrów do czyszczenia katalicznego, może powinniśmy zdecydować się na metodę parową, np. z dodatkiem soku z cytryny, który usprawni tę metodę, czyniąc zabrudzenia jeszcze bardziej rozmiękczonymi. Dzięki temu, nie będziemy narażać swojego zdrowia za każdym razem, gdy zjemy jakąś potrawę pieczoną w brudnym piekarniku, pełnym substancji, które w najgorszym przypadku mogą powodować nawet raka!

Metody czyszczenia piekarnika – podsumowanie

Zanim podejmiemy ostateczną decyzję, przyjrzyjmy się pokrótce głównym cechom każdej z metod czyszczenia piekarnika:

  • Metoda parowa – jest stosunkowo najtańszą metodą, wymaga tylko umieszczenia naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą do rozgrzanego do ok. 140-180 stopni piekarnika. Para wodna rozmiękcza zabrudzenia powstałe w piekarniku, co ułatwia ich usunięcie ściereczką.
  • Metoda pyrolityczna – wymaga najwyższej temperatury z pośród prezentowanych w tekście metod. Musimy rozgrzać nasz piekarnik do 500 stopni, dopiero w tej temperaturze zabrudzenia zaczną się spopielać. Może okazać się problematyczna w sprzątaniu – popiół może być ciężki do usunięcia. Jest to metoda stosunkowo niedroga.
  • Metoda katalityczna – do tej metody musimy zaopatrzyć się w specjalne wkłady, które będą absorbować rozłożone w temperaturze ok. 200-250 stopni zabrudzenia. Jest to metoda dość kosztowna, choć w przeliczeniu na kilka lat można zaoszczędzić. 

Każda z wymienionych powyżej metod ma swoje wady i zalety, jednak wszystkie trzy są skuteczne i pomogą w utrzymaniu czystości w kuchni, nie tylko od święta!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.